Sposób przygotowania:
Ciasteczka oczka
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinamy kółka ( ja wycinam kółka szklanką, ale można też zrobić mniejsze ciasteczka i wycinać je kieliszkiem). Tak przygotowaną połowę ciastek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 5-6 min. Następnie studzimy. W pozostałej części ciasteczek, jeszcze nieupieczonych, wycinamy mniejsze kółeczka i tak przygotowanie pieczemy w 185 stopniach przez 4 min. Studzimy. Na całe ciasteczka nakładamy łyżeczkę powideł i lekko je "rozcieramy". Następnie na wierzch nakładamy ciasteczko z dziurką. Przy tej czynności musimy uważać, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche. Tak przygotowane ciasteczka dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem .
Przepis pochodzi z blogu mojeekspresjekulinarne.
Przepis pochodzi z blogu mojeekspresjekulinarne.