Sposób przygotowania:
Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkamiETAP 1:
Mleko delikatnie podgrzać. Czekoladę posiekać.
Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
ETAP 2:
Do drugiej miski przelać mleko, dodać jajka i olej. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
ETAP 3:
Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i szybko wymieszać.
Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek i piec w 180 st 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Dekoracja:
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, dodać olej. Postawić na garnku z gotująca się wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia.
W każdej babeczce wykroić nożykiem średniej wielkości otwór. Odkrojone ciasto zostawić.
Do każdego otworku włożyć po 2-3 lentilki i przykryć odłożonym ciastem. Łyżeczką nakładać czekoladę, maskując linię cięcia.
Ułożyć na czubku małego cukierka i zostawić do stężenia. Smacznego!
* podane składniki podzieliłam na połowę i piekłam dwie partie babeczek, po 15 sztuk.