monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1305]

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i puszyste babeczki z niespodzianką czyli małymi cukierkami w środku. Idealna słodkość dla dzieci. Frajda i smak w jednym ,zapraszam:)

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami

 

  • Składniki na 30 sztuk
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka rozm. M
  • 500 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 60 g kakao
  • 100 g mlecznej czekolady mlecznej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

 

  • Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżeczki oleju

 

  • Dodatkowo:
  • 100 g lentilek

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami

ETAP 1:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami
w misce wymieszać sypkie składniki jak mąka i cukier

Mleko delikatnie podgrzać. Czekoladę posiekać.

Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.

ETAP 2:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami
do mleka jajek i oleju dodać skórkę i wymieszać

Do drugiej miski przelać mleko, dodać jajka i olej. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać startą skórkę z pomarańczy.

ETAP 3:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami
do miski przełożyć sypki składniki i dokładnie wymieszać

Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i szybko wymieszać.

Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek i piec w 180 st 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Dekoracja:

Czekoladowo-pomarańczowe muffinki z lentilkami
z babeczki wykroić odrobinę ciasta i ułożyć cukierki

Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, dodać olej. Postawić na garnku z gotująca się wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia.

W każdej babeczce wykroić nożykiem średniej wielkości otwór. Odkrojone ciasto zostawić.

Do każdego otworku włożyć po 2-3 lentilki i przykryć odłożonym ciastem. Łyżeczką nakładać czekoladę, maskując linię cięcia.

Ułożyć na czubku małego cukierka i zostawić do stężenia. Smacznego!

* podane składniki podzieliłam na połowę i piekłam dwie partie babeczek, po 15 sztuk.