Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym
Dżem;
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.
Ciasto;
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.
Wykładamy na blaszkę.
To samo robimy z drugim ciastem.
Posypujemy cynamonem.
Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.
Ciasto;
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.
Wykładamy na blaszkę.
To samo robimy z drugim ciastem.
Posypujemy cynamonem.
Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.
Smacznego ;)