bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekoladowy jeż

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto znalazłam na jednej z kartek w kalendarzu kulnarnych sprzed dobrych kilku lat. W niedziele postanowilam je w koncu zrobic.

Czekoladowy jeż

Składniki:

Czekoladowy jeż

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy jeż
Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę do pieczenia (zakupilam na ten cel specjalnie podłużną zaokrąglona) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Oddzielić bialka od zółtek. Miekkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżkce roztopionej czekola­dy. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymie­szac z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodac do piany, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec.  Piec w nagrzanym piekarniku w 180st. przez 45minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połaczonej z łyzka masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystajacych migdałów radze uzyc pedzelka i kazdy migdał smarowac osobno czekoladą.