Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Czekoladowy keks z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio piekłam pączki pozostało mi sporo białek które postanowiłam wykorzystać do upieczenia pysznego mocno czekoladowego keksu.

Czekoladowy keks z białek

Składniki:

Czekoladowy keks z białek

na ciasto:

na dekorację:

  • 1op. gotowej ciemnej polewy czekoladowej
  • garść owoców liofilizowanych

Sposób przygotowania:

Czekoladowy keks z białek

Przygotowanie ciasta:

Czekoladowy keks z białek
Przygotowane ciasto wlewamy do formy keksowej

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę utrwalamy wsypując stopniowo cukier. Ubijamy, aż masa stanie się gęsta. Masło topimy w rondelku. Ciągle ubijając masę wlewamy stopniowo roztopione gorące masło a potem 3 łyżki oleju. Zwalniając obroty miksera wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej.

Pieczenie ciasta:

Czekoladowy keks z białek
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po lekkim ostygnięciu wyciągamy ostrożnie ciasto z formy i studzimy.

Etap końcowy:

Czekoladowy keks z białek
Owoce liofilizowane drobno posiekać nożem

Owoce liofilizowane drobno pokroić. Gotową polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Oblewamy polewą wystudzony keks i posypujemy pokrojonymi owocami. Pozostawiamy do momentu aż polewa zastygnie.