Sposób przygotowania:
Czekoladowy keks z białekPrzygotowanie ciasta:
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę utrwalamy wsypując stopniowo cukier. Ubijamy, aż masa stanie się gęsta. Masło topimy w rondelku. Ciągle ubijając masę wlewamy stopniowo roztopione gorące masło a potem 3 łyżki oleju. Zwalniając obroty miksera wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40 min do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po lekkim ostygnięciu wyciągamy ostrożnie ciasto z formy i studzimy.
Etap końcowy:
Owoce liofilizowane drobno pokroić. Gotową polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Oblewamy polewą wystudzony keks i posypujemy pokrojonymi owocami. Pozostawiamy do momentu aż polewa zastygnie.