Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powiew lata pod koniec zimy :) Pyszny i aksamitny serniczek z dodatkiem letnich owoców, na spodzie z biszkoptów i masła. Rośnie wysoki i pięknie prezentuje się na stole.

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka aromatu śmietankowego
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 5 dużych jaj

Spód:

  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 150 g masła

Owoce:

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami

Przygotowanie spodu:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami
Spód do sernika z biszkoptów i topionego masła

Biszkopty dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Tak przygotowanym spodem wylepić dno tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.

Przygotowanie masy:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami
Ubita na sztywno piana z białek i pozostałe składniki sernika w dwóch miskach

Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować pozostałe składniki masy serowej: ser, żółtka, budynie, cukry i aromat śmietankowy.

Łączenie masy:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami
Masa serowa w trakcie łączenia z białkami

Do zmiksowanej masy serowej dodać w dwóch partiach białka mieszając szpatułką do ciasta. Dokładnie wymieszaną masę wylać na biszkoptowy spód.

Pieczenie:

Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkami
Sernik z owocami lata przed upieczeniem

Na wierzchu delikatnie wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki dookoła brzegu, a na środku wyłożyć borówki. Piec w 175 stopniach do suchego patyczka (60-70 min). Po upieczeniu studzić godzinę w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki można włożyć rękawicę kuchenną). Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć do lodówki do schłodzenia na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc. Życzę smacznego!