Sposób przygotowania:
Sernik śmietankowy z borówkami i truskawkamiPrzygotowanie spodu:
Biszkopty dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Tak przygotowanym spodem wylepić dno tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy:
Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować pozostałe składniki masy serowej: ser, żółtka, budynie, cukry i aromat śmietankowy.
Łączenie masy:
Do zmiksowanej masy serowej dodać w dwóch partiach białka mieszając szpatułką do ciasta. Dokładnie wymieszaną masę wylać na biszkoptowy spód.
Pieczenie:
Na wierzchu delikatnie wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki dookoła brzegu, a na środku wyłożyć borówki. Piec w 175 stopniach do suchego patyczka (60-70 min). Po upieczeniu studzić godzinę w lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki można włożyć rękawicę kuchenną). Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć do lodówki do schłodzenia na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc. Życzę smacznego!
robaczek