Sposób przygotowania:
Keks świąteczny
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto
Piec w 180 stop, przez około 60 minut
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto
Piec w 180 stop, przez około 60 minut
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.