Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Keks z bakaliami, to wyjątkowo świąteczne ciasto, jest szybki i bardzo łatwy do przygotowania. Takiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Keks świąteczny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks świąteczny

Ciasto :

  • 150 g cukru
  • sól- szczypta
  • 5- jajka
  • 250- g mąki
  • masło - 250g
  • aromat cytrynowy
  • bakalie - 1 szkl
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać.

Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.

Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać.

Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto

Piec w 180 stop, przez około 60 minut

Lukier: 

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.
Keks świąteczny
Z podanych składników został upieczony keks świąteczny