Sposób przygotowania:
Zebra z orzechami i coca coląETAP 1:
Białka oddzielić i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i zwykły i miksować do rozpuszczenia. Dodać żółtka. Zmiksować do połączenia. Wlać olej, znów zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej. Dodać orzechy i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i coca colę i zmiksować. Do drugiej dodać mleko i 3 łyżki mąki i również zmiksować. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środek nalewać na przemian po 2 łyżki ciasta jasnego i ciemnego, aż do skończenia składników.
Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciasto i posypać posypką. Pokroić, gdy polewa zastygnie.