WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zebra z orzechami i coca colą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zebra czyli ciasto marmurkowe. Dodałam do niego zmielone orzechy włoskie i coca colę. Ciasto wyszło wilgotne i pyszne.

Zebra z orzechami i coca colą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zebra z orzechami i coca colą

 

  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki coca coli
  • 0,5 szklanki mleka
  • Polewa:
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady
  • Posypka

Sposób przygotowania:

Zebra z orzechami i coca colą

ETAP 1:

Białka oddzielić i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i zwykły i miksować do rozpuszczenia. Dodać żółtka. Zmiksować do połączenia. Wlać olej, znów zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej. Dodać orzechy i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i coca colę i zmiksować. Do drugiej dodać mleko i 3 łyżki mąki i również zmiksować. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środek nalewać na przemian po 2 łyżki ciasta jasnego i ciemnego, aż do skończenia składników.

Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciasto i posypać posypką. Pokroić, gdy polewa zastygnie.

Zebra z orzechami i coca colą
Ciasto polane czekoladą i posypane posypką
Zebra z orzechami i coca colą
Zebra po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Zebra z orzechami i coca colą
Ciasto nalewamy na przemian do blachy na środek
Zebra z orzechami i coca colą
Ciasto podzielone ma dwie części, jedno wymieszane z kakao
Zebra z orzechami i coca colą
Zmielone orzechy włoskie dodane do zmiksowanego ciasta