pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Czekoladowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mazurek ma być słodki - i ten taki jest. Sama masa czekoladowa lekko gorzka - dzięki czekoladzie deserowej, ale w połączeniu z masą krówkową i dżemem z wiśni. Mniam.

Czekoladowy mazurek

Składniki:

Czekoladowy mazurek

Ciasto kruche

Masa

  • 2 op czekolady deserowej
  • 1 puszka masy kajmakowej 510 g

Dekoracja

  • kolorowe posypki
  • dżem wiśniowy
  • masa marcepanowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mazurek
Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto. Schładzam je w lodówce przez godzinę i następnie wykładam nim formę o wym. 44x30 cm. resztą ciasta, która zostanie robię cienką krawędź. A jeśli jeszcze coś zostało (u mnie tak było) lepię ozdoby - gałązki bazi, kwiatki.

Piekę ciasto 17 minut w 170 st, z termoobiegiem.

Dekorację piekę max 10 min.

Czekoladę deserową rozpuszczam. Mieszam z masą kajmakową. Taką masę wykładam na ostudzone ciasto. czekam aż stężeje. Na jeszcze nie zastygłą masę wykładam dekoracje z kruchego ciasta. Krawędź smaruję wiśniowym dżemem. Można też udekorować kolorową posypką.

W dniu podania wykrawam z masy marcepanowej motylki lub inne wzroki i układam na cieście.