Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Mazurek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodki, mocno czekoladowy z lekko rozpływającą się masą mazurek Wielkanocny, idealny, świąteczny deser.

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Mazurek czekoladowy

 

 

  • Masa:
  • 1 puszka masy kajmakowej czekoladowej (400g.)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 ml. mleka skondensowanego
  • kolorowa cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowy
Ciasto: Miękkie maso posiekać nożem z mąką.

Dodać jajko ,śmietanę oraz proszek do pieczenia, wsypać cukier.

Wyrobić jednolite ciasto, wyłożyć nim blaszkę ( wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą). 

Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st., odstawić aby wystygło.

Upieczony spód odstawić do wystudzenia.

Masę kajmakową z czekoladą mleczną rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać mleko, wymieszać.

Masę pozostawić do wystudzenia, wylać na ciasto, rozsmarować.

Mazurka posypać cukrową posypką , pozostawić na 4-5 h. do zastygnięcia masy czekoladowej.

Tagi:

ciasto mazurek