renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Czekoladowy serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy, lekki serniczek na zimno, polany pyszną pomarańczową galaretką. Polecam na upalne dni!!!

Czekoladowy serniczek na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy serniczek na zimno

 

  • Spód:
  • 4 łyżki masła z nerkowców
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych

 

  • Serniczek:
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek kakao
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 8 łyżeczek cukru kokosowego

 

  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowy serniczek na zimno

Etap 1

Czekoladowy serniczek na zimno
Do przygotowania spodu można użyć ciastek digestive z czekoladą.

Na początek przygotować należy spód. Ciastka pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem z nerkowców. Dno tortownicy wyłożyć tak przygotowana masa i schłodzić w lodówce.

Etap 2

Czekoladowy serniczek na zimno
Serek mascarpone dobrze żeby był schłodzony.

Do wysokiej miski włożyć ser mascarpone. Żelatynę należy rozpuścić w 150 ml gorącej wody i ochłodzić.

Etap 3

Czekoladowy serniczek na zimno
Zamiast serka z wiaderka można użyć mielonego twarogu.

Do mascarpone należy dodać dobrze schłodzony serek z wiaderka.

Etap 4

Czekoladowy serniczek na zimno
Wszystkie składniki razem ze sobą zmiksować na gładka masę.

Następnie dodać resztę składników i masę zmiksować na gładko.

Etap 5

Czekoladowy serniczek na zimno
Serniczek należy dobrze schłodzić w lodówce aby stężał.

Do serowej masy dodać żelatynę , wymieszać i wylać na spód ciasteczkowy.

Na wierzch wylać pomarańczową galaretkę, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.