Sposób przygotowania:
Czekoladowy sezamek
Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wlać żółtka wymieszać. Wsypać mąkę kakao, startą czekoladę i proszek. Wymieszać i upiec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na pół.
Masa sezamkowa:
Margarynę utrzeć, dodawać porcjami kajmak i miksować. Sezamki rozkruszyć dokładnie wałkiem.
Wsypać do kremu.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietankę i serek ubić razem. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zmiksować z ubitą śmietanką, gdy będzie letnia. Podzielić na pół i do połowy dodać kakao.
Beza:
Białka ubić z cukrem. Na końcu wsypać kakao i mąkę oraz wlać ocet. Wymieszać i piec w 160 stopniach 15 minut a później 70 minut w 90 stopniach. Wysuszyć.
Poncz:
Składniki wymieszać ze sobą.
Przełożenie ciasta:
Ciasto naponczować- konfitura- masa sezamkowa- ciasto- masa śmietankowa- ponczowane biszkopciki- śmietanka z kakao-rozkruszone kawałki bezy.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wlać żółtka wymieszać. Wsypać mąkę kakao, startą czekoladę i proszek. Wymieszać i upiec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na pół.
Masa sezamkowa:
Margarynę utrzeć, dodawać porcjami kajmak i miksować. Sezamki rozkruszyć dokładnie wałkiem.
Wsypać do kremu.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietankę i serek ubić razem. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zmiksować z ubitą śmietanką, gdy będzie letnia. Podzielić na pół i do połowy dodać kakao.
Beza:
Białka ubić z cukrem. Na końcu wsypać kakao i mąkę oraz wlać ocet. Wymieszać i piec w 160 stopniach 15 minut a później 70 minut w 90 stopniach. Wysuszyć.
Poncz:
Składniki wymieszać ze sobą.
Przełożenie ciasta:
Ciasto naponczować- konfitura- masa sezamkowa- ciasto- masa śmietankowa- ponczowane biszkopciki- śmietanka z kakao-rozkruszone kawałki bezy.