aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Czekoladowy sezamek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Czekoladowy sezamek- smaczne rozpływające się w ustach ciasto o apetycznym kremie sezamkowym! Polecam do kawy!

Czekoladowy sezamek

Składniki:

Czekoladowy sezamek

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 dag startej gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl kakao
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa sezamkowa:
  • 20 dag margaryny Kasi
  • 20 25 dag kajmaku
  • 6 opakowań sezamków

 

  • Masa śmietankowa:
  • 25 dag mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka
  • 1/3 szkl wrzątku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao

 

  • Poncz:
  • 1 szkl mocno zaparzonej kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • Alkohol do smaku

 

 

  • Dodatkowo:
  • Konfitura z czarnej porzeczki
  • Okrągłe kakaowe biszkopty

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sezamek
Ciasto:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wlać żółtka wymieszać. Wsypać mąkę kakao, startą czekoladę i proszek. Wymieszać i upiec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na pół. 

Masa sezamkowa:

Margarynę utrzeć, dodawać porcjami kajmak i miksować. Sezamki rozkruszyć dokładnie wałkiem.

Wsypać do kremu.

Masa śmietankowa:

Zimną śmietankę i serek ubić razem. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zmiksować z ubitą śmietanką, gdy będzie letnia. Podzielić na pół i do połowy dodać kakao.

Beza:

Białka ubić z cukrem. Na końcu wsypać kakao i mąkę oraz wlać ocet. Wymieszać i piec w 160 stopniach 15 minut a później 70 minut w 90 stopniach. Wysuszyć.

Poncz:

Składniki wymieszać ze sobą.

Przełożenie ciasta:

Ciasto naponczować- konfitura- masa sezamkowa- ciasto- masa śmietankowa- ponczowane biszkopciki- śmietanka z kakao-rozkruszone kawałki bezy.

Tagi:

ciasto deser