czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Tort urodzinowy kawowo-czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyrazisty kawowy biszkopt z kawałkami czekolady, maślany krem i domowa konfitura wiśniowa to idealnie połączenie w torcie :)

Tort urodzinowy kawowo-czekoladowy

Składniki:

Tort urodzinowy kawowo-czekoladowy

biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 225 dkg mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kawy mielonej

krem:

  • 1 i 3/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kieliszek spirytusu

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek wódki
  • dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
  • do dekoracji:
  • polewa
  • 1 śmietana 30% (200ml) + śmietan-fix
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • połówki orzechów + trochę zmielonych
  • perełki

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy kawowo-czekoladowy
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmiksować na mniejszych obrotach z żółtkami. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz kawą i posiekaną czekoladę, całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 23 cm i piec około 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Masę jajeczną ostudzić, często mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po kilka łyżek macy jajecznej. Kakao sparzyć w niewielkiej ilości wrzątku, wystudzić i dodać do masy razem ze spirytusem, ucierać krótko do połączenie składników.

Wystudzonego biszkopta przekroić na trzy podobnej grubości krążki. Każdy z nich nasączyć wystudzoną mocną kawą z dodatkiem wódki. Krążki biszkoptowe przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie połączyć z ubitą na sztywno kremówką. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Tagi:

tort