Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy kawowo-czekoladowy
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmiksować na mniejszych obrotach z żółtkami. Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz kawą i posiekaną czekoladę, całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 23 cm i piec około 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Masę jajeczną ostudzić, często mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po kilka łyżek macy jajecznej. Kakao sparzyć w niewielkiej ilości wrzątku, wystudzić i dodać do masy razem ze spirytusem, ucierać krótko do połączenie składników.
Wystudzonego biszkopta przekroić na trzy podobnej grubości krążki. Każdy z nich nasączyć wystudzoną mocną kawą z dodatkiem wódki. Krążki biszkoptowe przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie połączyć z ubitą na sztywno kremówką. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem, a następnie ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Masę jajeczną ostudzić, często mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po kilka łyżek macy jajecznej. Kakao sparzyć w niewielkiej ilości wrzątku, wystudzić i dodać do masy razem ze spirytusem, ucierać krótko do połączenie składników.
Wystudzonego biszkopta przekroić na trzy podobnej grubości krążki. Każdy z nich nasączyć wystudzoną mocną kawą z dodatkiem wódki. Krążki biszkoptowe przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie połączyć z ubitą na sztywno kremówką. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Justi2401