Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy-czekoladowy
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2.Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki. 3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. 4.Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki. 5.Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista. 6.Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia. 7.Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki. 8.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu. Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką. 9.Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.