jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czereśniowe tarteletki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kruche ciasto w połączeniu z słodkimi czereśniami daje rewelacyjne połączenie. Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie sezonu czereśniowego bez tego deseru:)

Czereśniowe tarteletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowe tarteletki

 

  • Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżki octu,

 

  • Dodatkowo:
  • Dojrzałe czereśnie (około ¾ litra)
  • Około 1-2 łyżki grysiku,
  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowe tarteletki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Czereśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy. Foremki smarujemy tłuszczem. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy przygotowane foremki. Środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy przygotowane czereśnie.Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim czereśnie. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Dodatkowo można udekorować je świeżymi owocami. 
Czereśniowe tarteletki
Foremkami wycinamy koła. Wykładamy dno foremek
Czereśniowe tarteletki
Czereśnie dokładnie myjemy, osuszamy i drylujemy
Czereśniowe tarteletki
Przygotowane czereśnie wykładamy na wyłozone foremki
Czereśniowe tarteletki
Całość przykrywamy pozostałym ciastem kruchym.

Tagi:

jajko jajka