Sposób przygotowania:
Czereśniowe tarteletki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia, ocet oraz cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Czereśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy. Foremki smarujemy tłuszczem. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy przygotowane foremki. Środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy przygotowane czereśnie.Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim czereśnie. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Dodatkowo można udekorować je świeżymi owocami.
marietta