Sposób przygotowania:
Czerniak na zimno
Filety z ryby pokroić na 5cm kostkę, posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni na oleju na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia. Pokroić korniszony w cienkie paski o długości ok. 5cm. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ogórków. Słoiczek koncentratu mieszamy z prawie całym ketchupem i podgotowujemy w garnku aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy 3 łyżki stołowe oleju, 4 łyżki wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia. Gorącym sosem zalewamy ogórki i cebulę dokładnie mieszając. Na dnie (najlepiej przezroczystej miseczki) układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne danie wkładamy na 1/2 h do lodówki i przystawka gotowa. Palce lizać - polecam!