tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Czernina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czernina najlepiej smakuje z łazankami

Czernina

Składniki:

Czernina

 

  • Podroby i krew z gęsi lub kaczki
  • 1/4 wołowiny
  • włoszczyzna
  • 1łyżka octu
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • sól
  • 15 dkg suszonych owoców (śliwki, jabłka)

Sposób przygotowania:

Czernina
Podroby, mięso i włoszczyznę zalać 2 litrami wody - ugotować wywar, osolić. Krew rozetrzeć z octem, aby nie skrzepła, dodać mąkę i 1 łyżkę cukru, rozcierać dolewając po trochu wywar. Po zamieszaniu wywaru z krwią dodać do smaku cukru i soli, razem zagotować.