Sposób przygotowania:
Bogracz zupa węgierska
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
zbysiowa