Sposób przygotowania:
Staropolska czernina
Do garnka włóż podroby, skrzydła oraz szyjki, warzywa, zioła i przyprawy po czym zalej je wodą, rosół gotuj 3 godziny na małym ogniu od czasu do czasy usuwając z jego powierzchni szumy. Ugotowany wywar przelej przez sito po czym dopraw solą i pieprzem, do tak doprawionej bazy dodaj suszone grzyby i wędzone śliwki, po 30min całość zagotuj. Krew zakwaszoną octem wymieszaj z mąką i zahartuj w odrobinie gorącego wywaru. Tak przygotowaną zawiesiną zagęść zupę i podawaj ją z kawałkami mięsa i kawałkami warzyw z wywaru
Nina W.
Kniejson
Faktycznie dosyć ''specyficzna'' w smaku :-P
Monika_4198
Przyrządzała mi ją babcia, teraz sama próbuje gotować . Kupuje gotowy koncentrat marki Sagwiaz, dzięki czemu mogę szybko ugotować jedną z moich ulubionych zup.