Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Staropolska czernina

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Czernina zwana też czarną polewką to jedna z zup podstawowych w kuchni polskiej, jest to esencjonalny rosół zaprawiany kaczą lub gęsią krwią.

Staropolska czernina Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Staropolska czernina

 

  • 2l wody
  • 250ml kaczej lub gęsiej krwi
  • 2 kacze skrzydła
  • 2 kacze szyje
  • kilka drobiowych serc i żołądków
  • 3 łyżki mąki
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • pęczek pietruszki
  • gałązka lubczyku
  • sporo włoszczyzny
  • kilka ziaren jałowca
  • garść wędzonych śliwek
  • 2 suszone prawdziwki
  • sól pieprz
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Staropolska czernina
Do garnka włóż podroby, skrzydła oraz szyjki, warzywa, zioła i przyprawy po czym zalej je wodą, rosół gotuj 3 godziny na małym ogniu od czasu do czasy usuwając z jego powierzchni szumy. Ugotowany wywar przelej przez sito po czym dopraw solą i pieprzem, do tak doprawionej bazy dodaj suszone grzyby i wędzone śliwki, po 30min całość zagotuj. Krew zakwaszoną octem wymieszaj z mąką i zahartuj w odrobinie gorącego wywaru. Tak przygotowaną zawiesiną zagęść zupę i podawaj ją z kawałkami mięsa i kawałkami warzyw z wywaru
Staropolska czernina
Zupę podawaj z kawałkami mięsa oraz z posiekanymi warzywami i wędzonymi śliwkami.

Tagi:

śliwki