Czernina to tradycyjna polska zupa. Czernina kaszubska i czarnina kujawska zostały uznane za krajowy produkt tradycyjny. Inne nazwy to czarnina, czornina, szara polewka lub czarna polewka. Dawniej zupę podawano kawalerowi, aby odmówić ręki kobiety, o którą się starał. Zostało to opisane np. w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Książki kucharskie sprzed wielu lat podają, że czernina najlepiej smakuje jesienią. W tym okresie zabija się gęsi, prosięta i kaczki. To z ich krwi przygotowuje się polewkę. Niektórzy gotowali ją także na Święta Bożego Narodzenia, w ramach przysmaku.
Czernina ma słodko-kwaśny smak. Zawdzięcza to dodatkowi octu i cukru. Doskonale pasują do niej owoce, np. suszone jabłka, śliwki, bądź wiśnie. Do zupy można dodać też świeże owoce bądź syrop np. z gruszek w occie. Gotowanie czarniny trwa nawet 5 godzin. Ugotowanie podrobów to około 3 godziny. Następnie dodaje się warzywa i przyprawia zupę. Można ją podawać z gotowanymi ziemniakami – zawsze w Wielkopolsce – z pyzami, makaronem lub kluskami.
Czernina ma słodko-kwaśny smak. Zawdzięcza to dodatkowi octu i cukru. Doskonale pasują do niej owoce, np. suszone jabłka, śliwki, bądź wiśnie. Do zupy można dodać też świeże owoce bądź syrop np. z gruszek w occie. Gotowanie czarniny trwa nawet 5 godzin. Ugotowanie podrobów to około 3 godziny. Następnie dodaje się warzywa i przyprawia zupę. Można ją podawać z gotowanymi ziemniakami – zawsze w Wielkopolsce – z pyzami, makaronem lub kluskami.
Polecane przepisy do kategorii Czernina
Sortuj wg: