Czernina to tradycyjna polska zupa. Czernina kaszubska i czarnina kujawska zostały uznane za krajowy produkt tradycyjny. Inne nazwy to czarnina, czornina, szara polewka lub czarna polewka. Dawniej zupę podawano kawalerowi, aby odmówić ręki kobiety, o którą się starał. Zostało to opisane np. w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Książki kucharskie sprzed wielu lat podają, że czernina najlepiej smakuje jesienią. W tym okresie zabija się gęsi, prosięta i kaczki. To z ich krwi przygotowuje się polewkę. Niektórzy gotowali ją także na Święta Bożego Narodzenia, w ramach przysmaku.

Czernina ma słodko-kwaśny smak. Zawdzięcza to dodatkowi octu i cukru. Doskonale pasują do niej owoce, np. suszone jabłka, śliwki, bądź wiśnie. Do zupy można dodać też świeże owoce bądź syrop np. z gruszek w occie. Gotowanie czarniny trwa nawet 5 godzin. Ugotowanie podrobów to około 3 godziny. Następnie dodaje się warzywa i przyprawia zupę. Można ją podawać z gotowanymi ziemniakami – zawsze w Wielkopolsce – z pyzami, makaronem lub kluskami.

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Czernina

Czernina

Czernina

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina

Czernina

tomasz1988 tomasz1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

czernina

czernina

basiacierocka basiacierocka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina

Czernina

djkatee djkatee

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęsia czernina

Gęsia czernina

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

czernina

czernina

kazik121212 kazik121212
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czernina wg hgg

Czernina wg hgg

6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: