Sposób przygotowania:
Czernina na podrobach z kaczkiWykonanie czerniny :
Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby. Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz. Chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu, chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi.
Wykonanie Kluchy szare :
Starte ziemniaki przecedzamy, dodajemy do nich jajo i przyprawy,mieszamy. Dodajemy make, nadal mieszamy. Przekładamy na deseczkę i łyżką wrzucamy do gotującej osolonej wody. Po wypłynięciu są dobre . Pod bieżącą woda przemywamy. Dodajemy do czerniny, wymieszać i kłaść na głębokie talerze.
misia5
lalunia