lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Czernina na podrobach z kaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dziś będzie czernina z kluchami szarymi. Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach, więc nie ma jej zbyt dużo.

Czernina na podrobach z kaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czernina na podrobach z kaczki

Składniki (na 2 osoby):

  • marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)
  • podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko)
  • 1.5 l wody
  • jabłka suszone 6 plasterków
  • ocet
  • cukier
  • krew kaczki (około 330 ml, słoiczek)
  • łyżka mąki
  • 1 rosołek drobiowy

Szare kluchy składniki:

 

  • jajo

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czernina na podrobach z kaczki

Wykonanie czerniny :

Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby. Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz. Chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu, chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi.

Wykonanie Kluchy szare :

Starte ziemniaki przecedzamy, dodajemy do nich jajo i przyprawy,mieszamy. Dodajemy make, nadal mieszamy. Przekładamy na deseczkę i łyżką wrzucamy do gotującej osolonej wody. Po wypłynięciu są dobre . Pod bieżącą woda przemywamy. Dodajemy do czerniny, wymieszać i kłaść na głębokie talerze.

Czernina na podrobach z kaczki
Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby
Czernina na podrobach z kaczki
Przekładamy na deseczkę i łyżką wrzucamy do gotującej osolonej wody . Po wypłynięciu są dobre . Pod bieżącą woda przemywamy