iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Czernina z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna rodzinna zupa mojej rodziny, receptura babci. Nie każdy na pewno jadł lub lubi czerninę ale w tej postaci ze śliwkami jest naprawdę smaczna, warto jej spróbować.

Czernina z kluskami

Składniki:

Czernina z kluskami

 

  • 200 ml krwi z kaczki,
  • duży pęczek kopru,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 małego selera,
  • 1 cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 0,5 kg kaczki (około połowa dużej),
  • 2 łyżki octu,
  • 15 śliwek suszonych,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka majeranku,
  • listek laurowy.
  • Kluski:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • łyżeczka soli,
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej.

Sposób przygotowania:

Czernina z kluskami
Gotujemy 2 litry wody, solimy, pieprzymy, wrzucamy marchewki, koper, seler, cebulę, pietruszkę, pietruszkę korzeniową, listek oraz kaczkę, gotujemy wszystko 30 minut. Następnie dodajemy śliwki i słodzimy, gotujemy kolejne 30 minut. Krew powinna być rozrobiona z octem, ucieramy ją z mąką i dodajemy po łyżce czernicy rozrabiając cały czas, dodajemy do zupy. Następnie do zupy dodajemy majeranek i gotujemy 10 minut. Kluski: Ziemniaki ścieramy na miazgę, odcedzamy, mieszamy z mąka oraz solą. Do gotującego się osolonego wrzątku wrzucamy porcje masy łyżką i gotujemy kluski 3 minuty, odcedzamy. Czerninę podajemy z kluskami.

Tagi:

śliwki kaczka