monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Czernina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czernina czyli czarna polewka którą podano Jackowi Soplicy w Panu Tadeuszu .

Czernina

Składniki:

Czernina

 

  • pęczek włoszczyzny
  • żołądki z kaczki tak ok 30 dag
  • 2 udka z kaczki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki octu
  • szklanka krwi kaczej
  • łyżka mąki
  • 6 śliwek suszonych
  • jabłko (może być suszone)
  • gruszka (może być suszona)
  • sól,cukier
  • Można podać z makaronem ,ale najlepsza jest z szarymi kluskami.

Sposób przygotowania:

Czernina
W garnku wstawiamy wodę wkładamy udka i żołądki dodajemy marchew,seler,por,pietruszkę ,cebulę,liście laurowe,ziele,oraz pieprz i gotujemy aż mięsko będzie miękkie ,po czym dokładamy śliwki ,ćwiartki gruszki ,oraz jabłka ze skórką ,ocet ,krew ,oraz mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody doprawiamy solą i cukrem .Możemy podać ją z makaronem,gotowanymi ziemniakami ,ale polecam z szarymi kluskami.