Sposób przygotowania:
Czernina z dzikiej kaczki : )
W dużym garnku zagotowujemy ok 3 i 1/2 l. wody. Dodajemy kacze łapki, wątróbkę, żołądek, liście laurowe, ziele angielskie, szyjkę i skrzydełka.Całość gotujemy ok. 15 minut po czym zbieramy pianę (szumy) powstałe podczas gotowania. Marchewki, por, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i w całości dodajemy do gotującej się kaczki. Całość gotujemy przez około 1 i pół godziny na średnim ogniu. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy mięso, podroby i włoszczyznę. Krew zaprawioną uprzednio octem starannie mieszamy z mąką pszenną. Krew hartujemy rosołem po czym stopniowo wlewamy do wywaru (można to zrobić przez sito). Wkładamy z powrotem części kaczki i warzywa, całość mieszamy. Według uznania czerninę można jeszcze delikatnie przyprawić cukrem. Gotujemy do momentu aż czernina zacznie wrzeć. Jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjnie podaną czerninę może przed rozpoczęciem gotowania przygotować pętaczki związane oczyszczonymi jelitami z kaczki które już po ugotowaniu podajemy na talerzu razem z czerniną. Mi najbardziej smakuje z grubym makaronem lub z ziemniakami okraszonymi tłuszczem i skwarkami. Smacznego :)))