joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Czernina z dzikiej kaczki : )

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjna, wyśmienita czernina z dzikiej kaczki :DD

Czernina z dzikiej kaczki : ) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czernina z dzikiej kaczki : )

 

  • szyjka i skrzydełka z kaczki
  • 4 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • wątróbka i żołądek z kaczki
  • 2 oczyszczone łapki kacze
  • 1 szklanka świeżej krwi kaczej z octem
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • dodatkowo; makaron lub ziemniaki

Sposób przygotowania:

Czernina z dzikiej kaczki : )
W dużym garnku zagotowujemy ok 3 i 1/2 l. wody. Dodajemy kacze łapki, wątróbkę, żołądek, liście laurowe, ziele angielskie, szyjkę i skrzydełka.Całość gotujemy ok. 15 minut po czym zbieramy pianę (szumy) powstałe podczas gotowania. Marchewki, por, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i w całości dodajemy do gotującej się kaczki. Całość gotujemy przez około 1 i pół godziny na średnim ogniu. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy mięso, podroby i włoszczyznę. Krew zaprawioną uprzednio octem starannie mieszamy z mąką pszenną. Krew hartujemy rosołem po czym stopniowo wlewamy do wywaru (można to zrobić przez sito). Wkładamy z powrotem części kaczki i warzywa, całość mieszamy. Według uznania czerninę można jeszcze delikatnie przyprawić cukrem. Gotujemy do momentu aż czernina zacznie wrzeć. Jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjnie podaną czerninę może przed rozpoczęciem gotowania przygotować pętaczki związane oczyszczonymi jelitami z kaczki które już po ugotowaniu podajemy na talerzu razem z czerniną. Mi najbardziej smakuje z grubym makaronem lub z ziemniakami okraszonymi tłuszczem i skwarkami. Smacznego :)))
Czernina z dzikiej kaczki : )
. Mi najbardziej smakuje z grubym makaronem lub z ziemniakami okraszonymi tłuszczem i skwarkami. Smacznego :)))