Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

''Czerninka'' czyli czarnina z kluskami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjna czarnina. Czerninka- tak ten szczegolny rodzaj rosolu nazywa moja corcia, ktora jest jej oddana fanka, od ukonczenia 2 latek :o)

''Czerninka'' czyli czarnina z kluskami

Składniki:

''Czerninka'' czyli czarnina z kluskami

 

  • dowolne czesci z kaczki np.: korpus, podroby, skrzydla itd.,
  • krew spuszczona z kaczki,
  • 2 lyzki octu,
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, ziele ang, listek laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek,
  • 1 czubata lyzka maki, do wymieszania z krwia,
  • cebula,
  • 3 marchewki, 1 korzen pietruszki, kawalek selera, kawalek pora (w calosci),
  • 5-6 zabkow czosnku.
  • makaron kogucik, babuni itp.

Sposób przygotowania:

''Czerninka'' czyli czarnina z kluskami
Kaczke umyc, pocwiartowac i kilkakrotnie zmieniacac wode, odmaczac w duzym naczyniu, az woda bedzie w miare klarowna ( zazwyczaj zajmuje to dobrych kilka godzin, a wode trzeba zmienic z 6 razy). Wybrane czesci kaczki wrzucic do osolonej, gotujacej wody (ok 1/3 garnka), poza zoladkiem, ktory dlugo sie gotuje, podroby pozostawic na pozniej. Wrzucic obrana, ale w calosci cebule. Dodac pozostale przyprawy, pomijajac majeranek, ktory dodamy na koniec. Gotowac ok 1 godz, po czym wrzucic wloszczyzne i podroby. Kaczka wymaga ok 1,5 - 2 godzinnego gotowania. Gotujemy na srednio-malym ogniu. Na 10 min przed zakonczeniem gotowania, wyjmujemy mieso i warzywa, tak aby w garnku pozostal tylko wywar, dodajemy majeranek i zabki czosnku - w calosci. Krew mieszamy z octem i dodajemy make, dobrze rozpuszczajac, by nie bylo grudek. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy krew, mieszamy i ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze schlodzonym makaronem typu kogucik, krajanka, babuni itp. Czarnina moze stac w lodowce kilka dni, najlepiej zjesc ja w sciagu trzech.