Sposób przygotowania:
''Czerninka'' czyli czarnina z kluskami
Kaczke umyc, pocwiartowac i kilkakrotnie zmieniacac wode, odmaczac w duzym naczyniu, az woda bedzie w miare klarowna ( zazwyczaj zajmuje to dobrych kilka godzin, a wode trzeba zmienic z 6 razy). Wybrane czesci kaczki wrzucic do osolonej, gotujacej wody (ok 1/3 garnka), poza zoladkiem, ktory dlugo sie gotuje, podroby pozostawic na pozniej. Wrzucic obrana, ale w calosci cebule. Dodac pozostale przyprawy, pomijajac majeranek, ktory dodamy na koniec. Gotowac ok 1 godz, po czym wrzucic wloszczyzne i podroby. Kaczka wymaga ok 1,5 - 2 godzinnego gotowania. Gotujemy na srednio-malym ogniu. Na 10 min przed zakonczeniem gotowania, wyjmujemy mieso i warzywa, tak aby w garnku pozostal tylko wywar, dodajemy majeranek i zabki czosnku - w calosci. Krew mieszamy z octem i dodajemy make, dobrze rozpuszczajac, by nie bylo grudek. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy krew, mieszamy i ponownie zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze schlodzonym makaronem typu kogucik, krajanka, babuni itp. Czarnina moze stac w lodowce kilka dni, najlepiej zjesc ja w sciagu trzech.
onlyshira
tomek