WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość pikantne, jednogarnkowe danie z czerwonej fasoli, kiełbaski i czerwonej papryki w aromatycznym, pomidorowym sosie.

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką

Składniki:

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką

 

  • 500 g czerwonej fasoli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pętko kiełbasy
  • 2 l passaty pomidorowej
  • kilka łyżek oleju
  • 2 mąki
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • chili
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką

Kiełbasa

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką
Najlepsza jest kiełbasa niezbyt sucha i swojska.

Cienką kiełbaskę kroimy w plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy.

Papryka

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką
Paprykę można też dodać w innym kolorze.

Czerwone papryki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w dość małe kawałki.

Gotowanie

Czerwona fasolka z kiełasą i papryką
Wszystkie składniki gotujemy razem do miękkości.

Fasolę namaczamy na noc w wodzie i następnie gotujemy do miękkości i odlewamy. Zalewamy passatą, dodajemy kiełbaskę i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, chili i słodką papryką. Na pozostałym po kiełbasie tłuszczu podsmażamy mąkę i dodajemy do potrawy. Gotujemy jeszcze kilka minut, to zmięknięcia papryki i przegryzienia składników.