Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące placuszki z cukinii to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad. Można je podawać jako dodatek do dania z mięsem, sosem lub gęstą śmietaną.

Placki z cukinii

Składniki:

Placki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii

ETAP 1:

Placki z cukinii
Startą na tarce cukinię wymieszać z solą, odcisnąć

Umytą cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Oprószyć odrobiną soli, wymieszać, odłożyć na 10 minut. Gdy cukinia puści sok, odcisnąć.

ETAP 2:

Placki z cukinii
Do odciśniętej cukinni dodać cebulę z czosnkiem

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na smalcu, ostudzić, połączyć z cukinią.

ETAP 3:

Placki z cukinii
Do cukinii z cebulą dodać mąkę, jajka i przyprawy

Następnie wsypać mąkę, wbić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Placki z cukinii
Posiekany szczypior z cebulki połączyć z ciastem

Wymieszać z posiekanym szczypiorem.

ETAP 5:

Placki z cukinii

Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Rumiane placuszki osączyć na papierowym ręczniku.