Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dość szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne.

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką

Składniki:

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką

 

  • 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 300-500 ml wody
  • 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • papryka słodka
  • bazylia, majeranek (wg smaku)
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką

Mięso:

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką
Można użyć dowolnego mięsa wieprzowego. Polecam szynkę.

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć odrobiną soli oraz papryką w proszku. Następnie całość przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, posypać mąką i delikatnie obsmażyć na lekko złoty kolor.

Całość:

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwoną fasolką
Gulasz gotować do miękkości mięsa pod przykryciem.

Do mięsa dodać uprzednio pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Całość podlać białym winem, a po odparowaniu połowy płynu - wszystko przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, majeranek, bazylię i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas przemieszać i ewentualnie podlewać wodą.

Na końcu dodać fasolkę i przecier pomidorowy. Wszystko zagotować i doprawić do smaku.