Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki obiad jest bardzo smaczny i syty. Połączenie duszonej czerwonej kapusty i kopytek to bardzo ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Kapustę czerwoną lubię z bardzo dużą ilością jabłek. Polecam przepis.

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

Składniki:

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

Kapusta:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 2 duże kwaśne i twarde jabłka
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • masło do smażenia

Kopytka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami
1. Z kapusty należy usunąć wierzchnie liście, następnie kapustę drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą, następnie gotować do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzić z nadmiaru wody.

Jabłka umyć i osuszyć, następnie pozbyć się pestek, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodać do kapusty i dusić przez kilka minut. Na koniec dać ocet jabłkowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzić i przestudzić, następnie zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać obie mąki i wyrobić elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.

Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczać i kroić nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża można zrobić wzorek. Przygotowane kluski należy gotować partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjąć delikatnie łyżką cedzakową.

3. Na talerze nakładać porcje kapusty i klusek. Podawać gorące.