Sposób przygotowania:
Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami
1. Z kapusty należy usunąć wierzchnie liście, następnie kapustę drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą, następnie gotować do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzić z nadmiaru wody.
Jabłka umyć i osuszyć, następnie pozbyć się pestek, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodać do kapusty i dusić przez kilka minut. Na koniec dać ocet jabłkowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzić i przestudzić, następnie zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać obie mąki i wyrobić elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczać i kroić nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża można zrobić wzorek. Przygotowane kluski należy gotować partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjąć delikatnie łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładać porcje kapusty i klusek. Podawać gorące.
Jabłka umyć i osuszyć, następnie pozbyć się pestek, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodać do kapusty i dusić przez kilka minut. Na koniec dać ocet jabłkowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzić i przestudzić, następnie zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbić jajka, wsypać obie mąki i wyrobić elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczać i kroić nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża można zrobić wzorek. Przygotowane kluski należy gotować partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjąć delikatnie łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładać porcje kapusty i klusek. Podawać gorące.