Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka kapusta będzie smacznym dodatkiem do drugiego dania, duszona na maśle z koperkiem jest bardzo aromatyczna i smaczne. Polecam.

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem

Składniki:

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 10 dag masła lub margaryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżeczki suszonych warzyw
  • sok z cytryny do zakwaszenia

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy usuwając wszelkie zgrubienia. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do kapusty. Warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy masło lub margarynę, umyty wcześniej i drobno pokrojony koperek, suszone warzywa, następnie dusimy często mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem przez kilkanaście minut. Podczas duszenia kapustę skrapiamy sokiem z cytryny według własnego smaku.

3. Gotową kapustę podajemy. Smacznego życzę.