haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka makaronowa z dużych muszli nadziewanych mięsem w beszamelu i sosie pomidorowym pod serowa pierzynką! Ślinka cieknie na samą myśl! Smaczne i sycące danie, które można podać na obiad kolacje i bez okazji! zawsze smakuje!

Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym

 

  • 18 muszli makaronowych conchiglioni rigati
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów (krojone lub całe)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka vegety
  • kilka kropli cytryny
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • około 200 g startego, żółtego sera

Sposób przygotowania:

Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Muszle makaronowe gotujemy al dente (trochę krócej jak w przepisie na opakowaniu). Przelewamy zimną wodą.

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodka paprykę, majeranek i mięso. Chwilę smażymy ciągle mieszając. na końcu wrzucamy starty żółty ser i mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z farszem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Robimy sos beszamelowy:

Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż maka połączy się z masłem. teraz wlewamy porcjami rosół i bardzo intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy, również po troch mleko, cały czas mieszając. Sos doprawiamy sola pieprzem, gałka muszkatołową i cytryną.

Kolej na prosty sos pomidorowy:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy pomidory z puszki i chwilkę razem dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, vegeta i bazylią. Zaciągamy mąką, blendujemy na gładki sos i gotowe!

I tak mamy 4 składniki: makaron, farsz, sos beszamelowy i sos pomidorowy.

Czas złożyć te puzzle w pyszne danie.

Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu pomidorowego. Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy na sosie. Polewamy beszamelem i resztą sosu pomidorowego. na wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, aż ser będzie miał złoty kolor.
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Kiedy ułożymy wszystkie warstwy, na końcu posypujemy startym serem.
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Muszle z mięsnym farszem zalewamy sosami.
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia układamy makaronowe muszle.
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Najpierw musimy przygotować wszystkie elementy dania: farsz mięsny, sosy: pomidorowy i beszamelowy oraz muszle
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym