Sposób przygotowania:
Duże muszle nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
Muszle makaronowe gotujemy al dente (trochę krócej jak w przepisie na opakowaniu). Przelewamy zimną wodą.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodka paprykę, majeranek i mięso. Chwilę smażymy ciągle mieszając. na końcu wrzucamy starty żółty ser i mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z farszem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Robimy sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż maka połączy się z masłem. teraz wlewamy porcjami rosół i bardzo intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy, również po troch mleko, cały czas mieszając. Sos doprawiamy sola pieprzem, gałka muszkatołową i cytryną.
Kolej na prosty sos pomidorowy:
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy pomidory z puszki i chwilkę razem dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, vegeta i bazylią. Zaciągamy mąką, blendujemy na gładki sos i gotowe!
I tak mamy 4 składniki: makaron, farsz, sos beszamelowy i sos pomidorowy.
Czas złożyć te puzzle w pyszne danie.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu pomidorowego. Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy na sosie. Polewamy beszamelem i resztą sosu pomidorowego. na wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, aż ser będzie miał złoty kolor.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodka paprykę, majeranek i mięso. Chwilę smażymy ciągle mieszając. na końcu wrzucamy starty żółty ser i mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z farszem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Robimy sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż maka połączy się z masłem. teraz wlewamy porcjami rosół i bardzo intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy, również po troch mleko, cały czas mieszając. Sos doprawiamy sola pieprzem, gałka muszkatołową i cytryną.
Kolej na prosty sos pomidorowy:
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy pomidory z puszki i chwilkę razem dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, vegeta i bazylią. Zaciągamy mąką, blendujemy na gładki sos i gotowe!
I tak mamy 4 składniki: makaron, farsz, sos beszamelowy i sos pomidorowy.
Czas złożyć te puzzle w pyszne danie.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu pomidorowego. Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy na sosie. Polewamy beszamelem i resztą sosu pomidorowego. na wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, aż ser będzie miał złoty kolor.