Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto z boczkiem sprawdzi się na jesienny obiad, zamiast pieczarek można dodać suszone grzyby, a zamiast groszku np. dynię.

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

Składniki:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

 

  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g pieczarek
  • 1 litr warzywnego wywaru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

ETAP 1:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano

Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem
Dodajemy cebulę i czosnek, razem podsmażamy

Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekany czosnek. Jeszcze chwilę razem smażymy.

ETAP 3:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem
Po podsmażeniu ryżu dodajemy stopniowo wywar

Do garnka dodajemy suchy ryż i smażymy, aż będzie szklisty.

Kolejno stopniowo dodajemy wywar warzywny, do czasu, aż ryż wchłonie 3/4 litra.

ETAP 4:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem
Do garnka dodajemy również pokrojone w plastry pieczarki

Po dodaniu ostatniej porcji wywaru, wrzucamy również pokrojone w plastry pieczarki i mieszamy całość, aż grzyby zmiękną.

ETAP 5:

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem
Całość mieszamy z groszkiem, śmietaną i przyprawami

Na koniec risotto mieszamy z groszkiem i śmietaną.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.


Tagi:

risotto danie