eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną, gulaszem wieprzowym, białą kapustą i żółtym serem.

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

Składniki:

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

papryka

gulasz

pozostałe składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 g sera gouda
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

przygotowanie farszu

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą
Przygotować gulasz wieprzowy i kaszę jęczmienną i cebulę.

Karkówkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do mięs i wszystko razem chwilę smażyć. Gulasz podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Kaszę ugotować na sypko 1 część kaszy 2 części wody. Kaszę wsypać do wrzącej wody i gotować aż woda wsiąknie. Drugą cebulę pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą
Wszystkie składniki farszu wyłożyć do miski.

Kapustę poszatkować, ugotować we wrzątku i odcedzić. Do miski włożyć kaszę, gulasz, cebulę, kapustę, natkę pietruszki, przyprawę do mięsa.

przygotowanie farszu cd

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą
Farsz doprawić pieprzem, solą i wymieszać.

Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą
Opłukane i osuszone papryki przekroić na połówki i usunąć nasiona.

Papryki opłukać i osuszyć. Papryki przekroić na połówki i usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

Połówki papryki napełnić farszem i ułożyć na blasze do pieczenia.

przygotowanie papryki cd

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

Blachę z paprykami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać 30 minut.

przygotowanie papryki cd

Czerwona papryka Eli z kaszą, gulaszem i kapustą

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Blachę wyjąć z piekarnika i posypać papryki serem. Blachę włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze aż ser się rozpuści. Smacznego!

Papryki podałam z sosem pomidorowym.