eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1683]

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam cukinię faszerowaną kurczakiem, smażonym szpinakiem baby, serem pleśniowym i pomidorkami.

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem

Składniki:

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem

mięso

  • 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

szpinak

pozostałe składniki

  • 3 połówki cukinii
  • 100 g sera z pleśnią
  • pomidorki papryczkowe

Sposób przygotowania:

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem

przygotowanie kurczaka

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem
Pokrojone polędwiczki marynować przez 30 minut.

Polędwiczki pokroić w kostkę, dodać przyprawę do mięs, czosnek granulowany, olej i wymieszać. Odstawić kurczaka na 30 minut.

przygotowanie składników farszu

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem
Przygotować wszystkie składniki farszu do cukinii.

Kurczaka usmażyć na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek i posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, szpinak i chwilę smażyć. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser z pleśnią rozdrobnić. Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie cukinii

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem
Z opłukanych i osuszonych cukinii wydrążyć miąższ.

Cukinie opłukać, osuszyć i wydrążyć miąższ.

przygotowanie cukinii cd

Cukinia Eli z kurczakiem, szpinakiem i serem
Nadziane cukinie zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach C.

Część miąższu cukinii pokroić w kostkę i ułożyć w wydrążonych cukiniach. Do cukinii dodać kurczaka, szpinak, ser pleśniowy i pomidorki. Cukinie włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać cukinie przez 30 minut.

Smacznego!