migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Papryka faszerowana chlebem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję.

Papryka faszerowana chlebem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana chlebem

 

  • 5-6 papryk, u mnie biała i czerwona
  • 300 g czerstwego chleba, miąższ bez skórki
  • 2-3 chochelki bulionu
  • 1 cebula
  • 100 g fety
  • 300 g mięsistych pomidorów
  • 4-5 filecików sardeli
  • 3 łyżki drobno startego sera grana padano
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • cukier
  • oregano
  • 750 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana chlebem
Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby nie powstała bardzo mokra paćka.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ja dałam mięsiste bawole serce. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobna kostkę. Do chleba dodać pokrojone pomidory, cebulę, pokruszoną fetę oraz posiekana natke pietruszki. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Całość dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić.

Przecier pomidorowy przelać do garnka, doprawić do smaku solą, cukrem i oregano. Ja miałam swój z domowych przetworów z solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Doprawiony przecier wlać do naczynia żaroodpornego.

Paprykę dokładnie umyć. Wyciąć ogonek i wydrążyć pestki. Wypełnić przygotowanym farszem. Ułożyć bokiem w sosie pomidorowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 C, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać aż papryka będzie miękka ok 40-45 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę przekręcić na drugi bok.

Pod koniec pieczenia naczynie można odkryć aby papryka lekko się zarumieniła.
Papryka faszerowana chlebem
Paprykę dokładnie umyć. Wyciąć ogonek i wydrążyć pestki.
Papryka faszerowana chlebem
Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby nie powstała bardzo mokra paćka.
Papryka faszerowana chlebem
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ja dałam mięsiste bawole serce. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobna kostkę. Do chleba dodać pokrojone pomidory, cebulę, pokruszoną fetę oraz posiekana natke pietruszki.
Papryka faszerowana chlebem
Paprykę wypełnić przygotowanym farszem. Ułożyć bokiem w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 C, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać aż papryka będzie miękka ok 40-45 minut.