mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Czerwona soczewica ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proponuję jako danie obiadowe lub jako kolację

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Składniki:

Czerwona soczewica ze szpinakiem

 

  • 500g czerwonej soczewicy
  • 500g szpinaku
  • 2 L bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól

Sposób przygotowania:

Czerwona soczewica ze szpinakiem
Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Czosnek obrać, umyć i wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i kolendrę. Podsmażyć. Dodać soczewicę i bulion, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20minut. Umyć szpinak, osuszyć i pokroić na paseczki. Do soczewicy dodać szpinak, gotować 10minut. Doprawić solą i podawać.