Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czerwone babeczki z wkładką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

delikatne, lekkie różowe babeczki z czekoladową wkładką.

Czerwone babeczki z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwone babeczki z wkładką

 

  • 200 g ugotowanych buraków
  • 250 g mąki
  • jajko
  • niepełna szklanka maślanki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • papilotki
  • czekolada nadziewana
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Czerwone babeczki z wkładką
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, a w drugim mokre. Ugotowane buraki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Foremki wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta. Następnie wrzucamy kostkę czekolady i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Papilotka powinna być wypełniona w 3/4 wielkości. Pieczemy 1 temp 180 stopni około 20 - 25 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez pięć min nie otwieramy. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy pudrem.
Czerwone babeczki z wkładką
Ugotowane buraczki ścieramy na drobnych oczkach.
Czerwone babeczki z wkładką
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, a w drugim mokre.
Czerwone babeczki z wkładką
Wkładamy po łyżce ciasta, na nie dajemy czekoladę i przykrywamy ciastem.
Czerwone babeczki z wkładką
Po wyjęciu z piekarnika studzimy i posypujemy pudrem.