Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Czerwone leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najprostsze sposób na wykorzystanie papryki i cukinii, a zarazem bardzo smaczny :)

Czerwone leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwone leczo z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwone leczo z cukinią
Z papryki dokładnie usuwamy dokładnie nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Cukinię obieramy lub nie i również kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na oleju podlewając odrobiną wody; dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie. Mniej więcej w połowie duszenia dodajemy pomidory sparzone i pokrojone w kostkę. Podczas gdy warzywa się duszą, na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienki plasterki i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Mięso i boczek dodajemy do duszonych warzyw i razem smażymy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentratu pomidorowy - dokładnie mieszamy.
Czerwone leczo z cukinią
Przygotowujemy warzywa potrzebne do lecza.
Czerwone leczo z cukinią
Warzywa dusimy, w między czasie przygotowujemy mięso.
Czerwone leczo z cukinią
Leczo doprawiamy ulubionymi przyprawami i podajemy.
Czerwone leczo z cukinią
Pyszne i szybkie leczo, a w roli głównej bakłażan i cukinia, Smacznego :)