Sposób przygotowania:
Czerwone leczo z cukinią
Z papryki dokładnie usuwamy dokładnie nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Cukinię obieramy lub nie i również kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą. Wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na oleju podlewając odrobiną wody; dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie. Mniej więcej w połowie duszenia dodajemy pomidory sparzone i pokrojone w kostkę. Podczas gdy warzywa się duszą, na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienki plasterki i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Mięso i boczek dodajemy do duszonych warzyw i razem smażymy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentratu pomidorowy - dokładnie mieszamy.