ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Czerwone papryki nadziewane ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, bezmięsny obiad. Zdrowy i smaczny.

Czerwone papryki nadziewane ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwone papryki nadziewane ryżem

 

  • 4 kształtne, czerwone papryki
  • 2 woreczki ryżu
  • 1,5 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Czerwone papryki nadziewane ryżem
Papryki myjemy, każdą sztukę rozkrawamy na połowę wzdłuż. Na dużą patelnię wylewamy ok 1-1,5 cm wody, stawiamy na ogniu, rozpuszczamy w tej wodzie kostkę rosołową. Układamy w wodzie papryki i dusimy je pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Oczywiście co kilka minut przewracamy papryki na drugą stronę. Z mojego doświadczenia wynika że dłużej powinny leżeć na patelni wyżłobioną stroną. Gdy papryki duszą się przystępujemy do przygotowania prostego farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a mrożoną marchew z groszkiem rozmrażamy na oliwie w rondelku. Gdy się rozmrozi lekko solimy. Dusimy do miękkości. Ugotowany ryż mieszamy z marchewką i groszkiem. Doprawiamy maggi i pieprzem. Gdy papryki będą już miękkie od wewnętrznej strony, nakładamy do nich farszu i całość dusimy kolejne kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Czerwone papryki nadziewane ryżem
Papryki dusimy pod przykryciem aż dobrze zmiękną.
Czerwone papryki nadziewane ryżem
Marchew z groszkiem wzbogaci smak naszego dania.
Czerwone papryki nadziewane ryżem
Warzywa mieszamy z ryżem, w razie potrzeby doprawiamy maggi.
Czerwone papryki nadziewane ryżem
Nadziane papryki dusimy od 10 do 20 minut aż skórka stanie się zupełnie miękka.

Tagi:

ryż papryka