Sposób przygotowania:
Czerwone papryki nadziewane ryżem
Papryki myjemy, każdą sztukę rozkrawamy na połowę wzdłuż. Na dużą patelnię wylewamy ok 1-1,5 cm wody, stawiamy na ogniu, rozpuszczamy w tej wodzie kostkę rosołową. Układamy w wodzie papryki i dusimy je pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Oczywiście co kilka minut przewracamy papryki na drugą stronę. Z mojego doświadczenia wynika że dłużej powinny leżeć na patelni wyżłobioną stroną. Gdy papryki duszą się przystępujemy do przygotowania prostego farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a mrożoną marchew z groszkiem rozmrażamy na oliwie w rondelku. Gdy się rozmrozi lekko solimy. Dusimy do miękkości. Ugotowany ryż mieszamy z marchewką i groszkiem. Doprawiamy maggi i pieprzem. Gdy papryki będą już miękkie od wewnętrznej strony, nakładamy do nich farszu i całość dusimy kolejne kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy na gorąco. Smacznego!