Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Czerwone spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ten wymyśliłam sama. Uwielbiam makarony , więc ciągle próbuję nowych sposobów na ich przyrządzanie.

Czerwone spaghetti

Składniki:

Czerwone spaghetti

 

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Pudliszki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia ( mniej więcej kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubione zioła (np. bazylia, oregano, lubczyk, )
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Czerwone spaghetti
Na początek musimy ugotować makaron. Ma być al dente. W czasie gotowania makaronu obieramy cukinię ze skórki, przekrajamy na pół, wydrążamy część z pestkami i kroimy w 2-3 cm półplasterki. W dużym rondlu lub na patelni ( ale musi być wysoka) rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju rzepakowym). Na tak przygotowaną patelnię lub rondel wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go aż odda cały swój aromat i pozbywamy się go.Można zamiast tego użyć oliwy czosnkowej .Następnie kładziemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę , chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię .Przykrywamy patelnię/rondel pokrywką i czekamy aż cukinia puści sok i zmięknie.Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.