Sposób przygotowania:
Czerwone spaghetti
Na początek musimy ugotować makaron. Ma być al dente. W czasie gotowania makaronu obieramy cukinię ze skórki, przekrajamy na pół, wydrążamy część z pestkami i kroimy w 2-3 cm półplasterki. W dużym rondlu lub na patelni ( ale musi być wysoka) rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju rzepakowym). Na tak przygotowaną patelnię lub rondel wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go aż odda cały swój aromat i pozbywamy się go.Można zamiast tego użyć oliwy czosnkowej .Następnie kładziemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę , chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię .Przykrywamy patelnię/rondel pokrywką i czekamy aż cukinia puści sok i zmięknie.Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.