Sposób przygotowania:
Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską
Umyte ziemniaki nacinamy poprzecznie dość głęboko.
Kroimy na kawałki ser wędzony i szynkę parmeńską, a następnie wkładamy je w nacięcia ziemniaków, raz ser, raz szynkę.
Do dwóch łyżek masła dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i nacieramy nim ziemniaki.
Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Następnie odkrywamy ziemniaki, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy na przykład z masełkiem czosnkowym.
Kroimy na kawałki ser wędzony i szynkę parmeńską, a następnie wkładamy je w nacięcia ziemniaków, raz ser, raz szynkę.
Do dwóch łyżek masła dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i nacieramy nim ziemniaki.
Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Następnie odkrywamy ziemniaki, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy na przykład z masełkiem czosnkowym.