Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki nadziane szynką parmeńską oraz wędzonym serem, natarte masłem i zapieczone w piekarniku. Dobrze smakują z masełkiem czosnkowym.

Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską

 

Sposób przygotowania:

Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską
Umyte ziemniaki nacinamy poprzecznie dość głęboko.

Kroimy na kawałki ser wędzony i szynkę parmeńską, a następnie wkładamy je w nacięcia ziemniaków, raz ser, raz szynkę.

Do dwóch łyżek masła dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i nacieramy nim ziemniaki.

Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Następnie odkrywamy ziemniaki, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Podajemy na przykład z masełkiem czosnkowym.
Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską
Umyte ziemniaki nacinamy poprzecznie dość głęboko.
Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską
Kroimy na kawałki ser wędzony i szynkę parmeńską.
Czerwone ziemniaki pieczone z szynką parmeńską
Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.