xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki w nowej słodkiej osłonie, szybko, smacznie i tanio. Zadowolą podniebienia małych i dużych łasuchów.

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

Składniki:

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną

 

  • 3 łyżki masła
  • szklanka mąki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • po łyżce cukru i cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • do dekoracji:
  • 400ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • owoce lub/i czekolada

 

Sposób przygotowania:

Czeskie palaczinki z bitą śmietaną
Masło roztapiam w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, studzę. Do mąki dodaję mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Miksuję, łączę ze stopionym masłem. Ciasto odstawiam na 20 minut. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Smażę cienkie naleśniki. Nadziewam je bitą śmietaną i owocami i polewam roztopioną czekoladą.