Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Czosnkowa karkówka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka marynowana w czosnku, papryce wędzonej i przyprawach, upieczona w piekarniku jest rewelacyjna. Pysznie smakuje na zimno z pieczywem jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Czosnkowa karkówka z piekarnika

Składniki:

Czosnkowa karkówka z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa karkówka z piekarnika

ETAP 1:

Czosnkowa karkówka z piekarnika
Wszystkie skłądniki marynaty razem połączyć

Goździki, ziele angielskie i pieprz ubić w moździerzu.
Do miski wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę wędzoną, przyprawę do karkówki, pokruszone liście laurowe i ubity w moździerzu pieprz z przyprawami, wymieszać.

ETAP 2:

Czosnkowa karkówka z piekarnika
Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na całą noc.

ETAP 3:

Czosnkowa karkówka z piekarnika
Karkówkę razem z marynatą włozyć do naczynia i upiec w piekarniku

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą lub przykrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godziny w temp 180 stopni.