ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie dla zapracowanych. Szybko i smacznie. Samo się robi. Jest podzielne. Jednym słowem, same plusy. Polecam.

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem

 

  • karkówka - 4 kotlety ok. 400 g
  • 200 g pęczaku z makaronem i groszkiem suszonym ( 2 torebki )
  • duża cebula
  • 750 ml bulionu lub wody

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na kotlety. Rozbić. Z musztardy, gorczycy, oleju i przypraw zrobić marynatę. Posmarować dokładnie mięso. Wstawić do lodówki na ok.15 min. Do naczynia żaroodpornego wsypać dwa woreczki pęczaku z makaronem i suszonym groszkiem.

Cebulę pokroić w piórka i wyłożyć na kaszę. Na cebuli ułożyć kotlety. Nalać 750 ml bulionu, albo po prostu wody. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Ok. 10 min przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.

Podawać z ulubioną sałatką.

Smacznego.

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem
Zamarynowana karkówka w musztardzie z gorczycą
Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem
Kasza pęczak z groszkiem i piórka z cebuli