Sposób przygotowania:
Czosnkowa pasta z białej fasoli
Białą fasolę przesypać do garnka i zalać ją na noc wodą tak, by woda wystawała nieco ponad poziom do którego sięga fasola. Następnego dnia zmienić wodę w fasoli i dodać do wody z fasolą liście laurowe i ziele angielskie i nastawić fasolę na gotowanie. Gotować fasolę na niedużym płomieniu do miękkości. Po ugotowaniu fasolę odcedzić i odstawić na chwilę do wystudzenia. Do ostygniętej fasoli dodać czosnek krojąc ząbki czosnku na mniejsze kawałki oraz olej (ja dodałam olej z pestek dyni, ale można dodać dowolny olej – rzepakowy, słonecznikowy, czy oliwę z oliwek wedle swojego gustu). Zmiksować fasolę z czosnkiem i olejem na gładką pastę przy użyciu blendera. Podczas miksowania doprawić pastę solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku. Pastę przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce.