Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To świetny dodatek do mięs - zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków - kuleczki z czosnkiem

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

Składniki:

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane
Jeśli znudziły wam się zwykłe ziemniaki, zapraszam do zrobienia na obiad takich ziemniaczanych kuleczek -podbiją serca wszystkich domowników



Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną, wyjmujemy do miseczki, studzimy. Ostudzone ziemniaki zgniatamy, wbijamy do nich 2 jajka i dodajemy mąki ( około 100g na początek). Zagniatamy. Do powstałej masy dodajemy czosnek i oregano, całkiem sporo, tak aby ich smak był wyczuwalny. Masę ponownie zagniatamy i próbujemy. Jeśli smakowo już nam odpowiada dosypujemy kolejne porcje mąki dopóki powstała masa nie będzie się bardzo mocno lepiła do rąk. Następnie formujemy z niej kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku (oleju ma być tyle aby przykrywał powstałe kulki ziemniaczane) lub we frytkownicy. Wyjmujemy łyżką gdy się zezłocą.Smacznego!Zapraszam też na mojego bloga : www.od-kuchni.blog.pl