Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Mule w białym winie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne danie łączące w sobie białe wino, aromatyczny czosnek, świeże zioła i w końcu owoce morza.

Mule w białym winie

Składniki:

Mule w białym winie

 

  • 1 kg świeżych muli
  • 1 ostra zielona papryczka pepperoni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 suszone pomidory
  • świeży tymianek i oregano
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Mule w białym winie

ETAP 1:

Mule w białym winie
Na oliwie podsmażamy czosnek, ostrą paprykę i szalotkę

Mule myjemy i w razie potrzeby czyścimy pod wodą. Te które są otwarte na tym etapie trzeba puknąć w skorupkę, jeśli się zamkną można ich użyć, jeśli jednak pozostaną otwarte - trzeba wyrzucić.
Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekany ząbek czosnku, niewielką ostrą papryczkę, szalotkę i szczyptę świeżego oregano. Podsmażamy.

ETAP 2:

Mule w białym winie
Do muli dolewamy szklankę białego wytrwanego wina

Do podsmażonego czosnku i papryki dodajemy mule. Dolewamy białe wino

ETAP 3:

Mule w białym winie
Mule dusimy ok minut, po tym czasie powinny sie otworzyć i nabrać smaku.

Całość dusimy ok 10 minut, co chwilę mieszając, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Ważne jest aby po tym etapie wszystkie mule które zostały zamknięte - wyrzucić.