Sposób przygotowania:
Bagietka w kolorach Wiosny
Bagietkę przekrajamy wzdłuż na dwie części, smarujemy masłem jej dolną część. Na małej patelni roztapiamy niewielką ilość masła, na obwodzie układamy pokrojony w paski ser, do środka wbijamy jajko. Doprawiamy i smażymy na małym ogniu (jak jajko sadzone) tylko z jednej str.Na posmarowanej części bagietki układamy kolejno: liście sałaty lodowej, jajko przekrojone na połowę, rukolę, plasterki pomidorków i rzodkiewki. Szczypiorek zawijamy w szynkę i układamy na bagietce, na przemian z ogórkiem. Dodajemy plasterki oliwek, listki bazylii, kapary, doprawiamy pieprzem i gotowe. Wzbogacona wersja to z boczkiem smażonym i sosem ketchupowym – 1 łyżka, majonezu, 1 łyżeczka musztardy stołowej, 3 łyżki ketchupu, pieprz do smaku.
marietta