Sposób przygotowania:
Czosnkowy boczek Eli z majerankiemprzygotowanie przypraw
Przygotować paprykę słodką, ostrą i majeranek.
przygotowanie rolady
Boczek rozkroić w połowie grubości na dwa płaty.
przygotowanie rolady cd
Czosnek obrać z łupinek, przecisnąć przez praskę i natrzeć płaty boczku.
przygotowanie rolady cd
Płaty boczku oprószyć solą, ostrą papryką i posypać 2/3 słodkiej papryki.
przygotowanie rolady cd
Na papryce rozsypać majeranek.
przygotowanie rolady cd
Płaty boczku zwinąć ciasno od dłuższego brzegu i obwiązać grubą bawełnianą nicią.
przygotowanie rolady cd
Natrzeć rolady solą czosnkiem granulowanym i paprykami.
przygotowanie rolady cdciu z
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Rolady razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać 500 ml ciepłej wody.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec rolady około 60 minut, aż boczek będzie miękki. Co jakiś czas polewać rolady wytworzonym sosem.
Gdy rolady się zrumienią odwrócić je na drugą stronę, żeby też się zrumieniły. Po wyjęciu z sosu ( sos zachować ) rolady ostudzić, włożyć do lodówki i schłodzić. Po wyjęciu z lodówki pokroić w plastry.
Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję, najlepsze są swojskie wędliny bez konserwantów.