SUPERPRZEPIS

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

Przygotowałam czosnkową roladę ze świeżego boczku. Do środka rolady oprócz czosnku dodałam słodką paprykę i majeranek.

Składniki:

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

boczek

  • 2 kg grubego chudego świeżego boczku

dodatki

przyprawy

  • 2 czubate łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

przygotowanie przypraw

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem
Przygotować majeranek, paprykę słodką i ostrą.

Przygotować paprykę słodką, ostrą i majeranek.

przygotowanie rolady

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem
Boczek rozkroić na dwa płaty w połowie grubości.

Boczek rozkroić w połowie grubości na dwa płaty.

przygotowanie rolady cd

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem
Płaty boczku natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek, przecisnąć przez praskę i natrzeć płaty boczku.

przygotowanie rolady cd

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem
Boczek oprószyć ostrą papryką i słodką papryką.

Płaty boczku oprószyć solą, ostrą papryką i posypać 2/3 słodkiej papryki.

przygotowanie rolady cd

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

Na papryce rozsypać majeranek.

przygotowanie rolady cd

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

Płaty boczku zwinąć ciasno od dłuższego brzegu i obwiązać grubą bawełnianą nicią.

przygotowanie rolady cd

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

Natrzeć rolady solą czosnkiem granulowanym i paprykami.

przygotowanie rolady cdciu z

Czosnkowy boczek Eli z majerankiem

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Rolady razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać 500 ml ciepłej wody.

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec rolady około 60 minut, aż boczek będzie miękki. Co jakiś czas polewać rolady wytworzonym sosem.

Gdy rolady się zrumienią odwrócić je na drugą stronę, żeby też się zrumieniły. Po wyjęciu z sosu ( sos zachować ) rolady ostudzić, włożyć do lodówki i schłodzić. Po wyjęciu z lodówki pokroić w plastry.

Smacznego!


Tagi:

boczek mięso