ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Z szybkowara gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację.

Z szybkowara gołąbki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Z szybkowara gołąbki

 

  • kapusta 1 główka większa,
  • mielone z drobiu 60 dag,
  • ryż 4 torebki,
  • przyprawa do mięsa duszonego 1 opakowanie,
  • cebula podsmażona 2 sztuki,
  • jajka 2 sztuki,
  • woda 5 szklanek.
  • kucharek 1 łyżka,
  • przecier pomidorowy 200 gram,
  • śmietana 12% 200 ml,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Z szybkowara gołąbki
Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa duszonego.

W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki.

W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz.

Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zgęstnienia, do smaku doprawić pieprzem, solą. 
Z szybkowara gołąbki
Mielone z drobiu trzeba dobrze wymieszać ręką z ryżem.
Z szybkowara gołąbki
Sitko rozkładane zapobiega przypaleniu się kapusty